Nieuwe algemeen direkteur

Bron: Brabants Dagblad 15 okt 1996 

R. van der Zijl nieuwe directeur De Efteling
Topman uit streekvervoer naar Efteling

Van een redacteur
KAATSHEUVEL - Attractiepark de Efteling heeft met drs. R. van der Zijl een nieuwe directeur. De Raad van Commissarissen heeft hem per 1 januari 1997 benoemd tot directievoorzitter.
Van der Zijl (50), die P. Beck opvolgt, is momenteel lid van de Raad van Bestuur van de VSN-groep (verenigde streekvervoerders). Zijn eerste taak wordt het bezoekersaantal van de huidige 2,5 miljoen naar zo'n 3 miljoen op te krikken.
De toeristische wereld is Van der Zijl niet geheel onbekend. Zo heeft hij gestudeerd aan het Nationaal Wetenschappelijk Instituut voor Toerisme (NWIT) in Breda en werkte hij bij de reisorganisatie Arke.

Pagina 17:
Nieuwe directeur Van der Zijl kijkt zijn ogen uit in Kaatsheuvels 'sprookjespark'
'In 25 jaar niet in de Efteling geweest'

Door Henk Snijders
KAATSHEUVEL/UTRECHT - "Ik moet bekennen dat ik 25 jaar lang niet in de Efteling was geweest." Drs. R. van der Zijl (50) maakte onlangs hernieuwd kennnis met het Kaatsheuvelse attractiepark. Per 1 januari 1997 is hij benoemd tot directievoorzitter. Daarmee volgt hij P. Beck op, die in april stopte omdat hij was uitgekeken op de Efteling.
De nieuwe directeur kwam een kwart eeuw geleden met zijn kinderen voor het laatst naar de Efteling dat destijds alleen bekendheid genoot als sprookjesbos. De afgelopen weken keek hij zijn ogen uit in Kaatsheuvel. Over zijn overstap hoefde hij niet lang na te denken. "Soms dient zich iets aan, waarbij je heel snel het gevoel krijgt het met beide handen te moeten aangrijpen."
Van der Zijl is momenteel lid van de Raad van Bestuur van de VSN (streekvervoer). Daar gaat hij weg op een moment dat het streekvervoer in een roerige tijd verkeert. Van der Zijl stapt op omdat hij het "volstrekt niet eens" is met het beleid van Verkeer en Waterstaat met betrekking tot het openbaar vervoer. Ook vreest hij de bemoeienis van lagere overheden met de uitvoering van het openbaar vervoer. "Decentralisatie is goed, maar de overheid moet alleen de regels stellen en de rest overlaten aan de busbedrijven." Zo'n rolverdeling verwacht hij ook in de toeristische wereld. "Alhoewel het daar wel iets anders ligt omdat de overheid geen opdrachtgever is."

Orakelen
Voor aanvang van het lopende seizoen nam P. Beck ontslag als bestuursvoorzitter bij de Efteling. Na zeven jaar was zijn 'sprookjesboek' uit, gaf hij als reden op. De man die de geschiedenis ingaat als bouwer van het attractiepark maakte de overstap naar Joop van den Ende. Beck had een begin gemaakt met de plannen voor de Efteling in de volgende eeuw. Er moet een groei komen van 2,5 miljoen naar zo'n drie miljoen bezoekers.

De pijlers van het nieuwe beleid zijn: verblijfsaccommodaties en overname. Onlangs maakte de parkdirectie bekend dat de bouw van een bungalowpark is geschrapt. "Deze markt is verzadigd", stelt directeur A. van Daele. De Efteling wil een nieuw concept. Dat wordt een van de taken van Van der Zijl. Hij heeft dat tijdens zijn sollicitatie ook vernomen. "Maar het zou nogal arrogant zijn om na een paar weken al te gaan vertellen welke richting het uit moet. Ik wil me eerst eens grondig oriënteren, alvorens te orakelen." Ook over de ambitie om op het overnamepad te gaan, heeft Van der Zijl gehoord. "Maar ook hierover ben ik inhoudelijk nog onvoldoende geschoold om er nu al iets verstandigs over te kunnen zeggen."

Oude liefde
De nieuwe directeur heeft niet zelf gesolliciteerd naar de baan. "Ik ben benaderd door een intermediair." Dat is volgens directeur Van Daele bewust gedaan. "Na het opstellen van het profiel van de nieuwe man, hebben we een bureau in de arm genomen om eens rond te kijken in het land."

Hij stelt dat de Efteling blij is met een man die weer gekozen heeft 'voor zijn oude liefde', de toeristische sector. Van der Zijl studeerde in Breda af aan het Nationaal Wetenschappelijk Instituut voor Toerisme en werkte vervolgens bij touroperator Arke. Zijn kennis van het collectief vervoer, die hij heeft opgedaan bij de VSN, denkt Van der Zijl nog ten nutte te kunnen maken bij de Efteling. "Het zou getuigen van valse bescheidenheid als ik dat ontken." Maar hiermee wil hij niet gezegd hebben dat er op korte termijn een mono-rail tussen Tilburg en het attractiepark ligt.