De folder van 1998

Na vele, lange en leerzame reizen komt Sindbad de zeeman op een verlaten eiland:
- logo Vogel Rok -

VLUCHT DOOR HET DUISTER
Plotsklaps verduistert de hemel... Is het een wolk? Er steekt een onheilspellende wind op.Het is geen wolk! Het is een gigantische vogel, met enorme vleugels die de zon volledig verduisteren. De vogel heeft enorme bevederde klauwen, een moordzuchtige bek... Het is Vogel Rok! Sindbad, in het enorme vogelnest, huivert. Toch ziet hij kans om te ontsnappen. Vlug wikkelt hij zijn tulband los, en bindt deze voorzichtig aan zijn lijf en aan een poot van de vogel. Dan valt hij in een diepe slaap. Bij het ochtend- gloren schrikt hij wakker. De machtige Vogel Rok strekt zich uit. Hij spreidt zijn vleugels, slaakt een afgrijselijke kreet... en daar vliegt hij. Met een sidderende Sindbad vastgeklemd aan zijn poot. Ver over de regenboog over de grenzen van de evenaar, in een huiveringwekkende vlucht.... Vogel Rok.De vlucht van je leven Nieuw in de Efteling!

----

Na het openslaan van de vleugel is een collage te zien van een getekende Vogel Rok in vlucht, stukken (Python-)rails (inclusief een looping (!)), een aantal overacterend bange kinderen, wat kreten en de volgende tekst (die mij nogal aan het taalgebruik van Hoeii uit de oude Sprookjesshow doet denken): "Vogel Rok is geland in de Efteling. En reken maar dat hij blijft! Durf jij mee in de klauwen van Vogel Rok? Pas maar op. Want Vogel Rok wacht op jou. En... ROK LUST JE RAUW!"

Pagina 3/4 en 9/10 van de folder zijn van glanzend papier, en deze bladzijdes zijn opnieuw uitklapbaar. Hierop een mooie kleurige collage van allerlei Efteling bewoners en attracties. De gebruikte foto's met avondopnamen stemmen een beetje droevig, aangezien deze plaatjes het komende seizoen niet meer live te zien zullen zijn.

Pagina 5 t/m 8 zijn van gewoon papier en bedrukt met achtereenvolgens een inleidende tekst over alles wat in de Efteling te beleven is, praktische informatie, entertainment, golf, hotel en evenementen, de Efteling club en een aangescherpte drukte-kalender.

Pagina 11 (met weer de uitklapbare vleugel) bevat de routekaart, aangesloten themaparken en telefoonnummers. Er wordt geen melding gemaakt van het Air Miles sparen voor toegangskaarten. Zou dit niet meer kunnen in '98? Zoals al gemeld is het parkeren een harde gulden duurder geworden, het parkeerabonnement is niet minder dan een tientje omhoog gegaan.

Nieuw is een mysterieus tekstje bij de openingstijden: 'Soms is het noodzakelijk de toegang tot de diverse attracties eerder te sluiten dan de officiele sluitingstijd. Dit om de reeds wachtenden de kans te geven van de attractie te genieten.' Wat het sluiten van een entree met het plezier van de wachtenden te maken heeft, is mij geheel niet duidelijk. Helderder was geweest: 'In verband met aanwezige wachtrijen kan het soms nodig zijn.... enz.' Want ik neem aan dat het een beleefde formulering is van 'om zes uur moet het licht uit'. Ook nieuw bij de praktische informatie, de volgende tekst (mogelijk met dank aan Ook Dat Nog! en reacties op Wonderchat): 'Alle attracties, met uitzondering van Droomvlucht, de Monorail in 't Lavenlaar en de Koggemolen (leuk raadsel voor de argeloze lezers: welke attractie is dat dan wel? -A) zijn door bezoekers met een handicap via een speciale ingang te bezoeken. Zij mogen zich door maximaal 2 personen laten begeleiden. In Villa Volta is voor hen een filmruimte ingericht.'