Ruim 600 scholen schrijven in voor Pieckprijs

Bron: Brabants Dagblad 11 maart 1997

Van een verslaggeefster
KAATSHEUVEL - Zo'n zeshonderd basisscholen uit Nederland en Vlaanderen hebben zich inmiddels ingeschreven voor de Efteling Anton Pieckprijs 1997. Het gaat hier om een sprookjeswedstrijd, die het attractiepark in 1995 in het leven riep als hommage aan Anton Pieck.

De basisscholen hebben tot 1 mei de tijd om een sprookje van maximaal tweeduizend woorden in te zenden. Een vijfkoppige jury, bestaande uit de kinderboekenschrijvers Mies Bouhuys, Marc de Bel, Jan Terlouw en Ivo de Wijs en voorzitter Piet van Haaren van Stichting Natuurpark de Efteling, beoordeelt de inzendingen op originaliteit, creativiteit en taalgebruik.

Van de scholen die meedoen, worden er tien genomineerd voor de Anton Pieck Prijs. Deze scholen worden uitgenodigd aanwezig te zijn tijdens de uitreiking van de prijs op 2 juni in de Efteling Dan wordt bekendgemaakt welke school de hoofdprijs van 50.000 gulden heeft gewonnen. Er vallen nog vier andere geldprijzen te winnen. Alle genomineerde scholen krijgen een schoolreisje voor 30 personen naar de Efteling.

De scholen die een geldprijs winnen, mogen de helft van het bedrag naar eigen keuze besteden. De andere helft moet worden geschonken aan een - door de winnaar te bepalen - goed doel op het gebied van natuurbehoud en/of milieuzorg. Het aantal van 600 aanmeldingen voor de wedstrijd van dit jaar ligt lager dan dat van twee jaar geleden. Toen stuurden 772 scholen een sprookje in. De jury beoordeelde het sprookje Indewind, het Afvalkind van de Nutsbasisschool Burgst uit Breda als beste.