Straat genoemd naar grondlegger park de Efteling

Bron: Brabants Dagblad 25 aug 1996

Straat genoemd naar grondlegger park de Efteling
KAATSHEUVEL - Loon op Zand gaat een weg vernoemen naar Pastoor E. Rietra, een van de grondleggers van de Efteling. Het gaat om de noordelijke parallelweg van de Europalaan, vlakbij het pretpark. Door de aanleg van een geluidswal maakt de weg geen deel meer uit van de Europalaan.
Pastoor Rietra, toen nog kapelaan, richtte in 1933 samen met zijn collega De Klijn op de plek van de huidige Efteling het R.K. Sport- en Wandelpark op. Voor het complex werd grond gekocht door de parochies St. Jan en St. Jozef. Het park werd gebruikt door onder meer jeugdbeweging De Jonge Wacht, de schutterij, voetbalclub Desk en hockeyclub Des. Onderdeel van het sportpark was ook een speeltuin.
Toen in 1950 de Stichting Natuurpark De Efteling werd opgericht, trad Rietra als geestelijk adviseur tot het bestuur toe. In 1951 werd op de plaats van het sportpark de Eftelingspeeltuin geopend, een jaar later gevolgd door het Sprookjesbos. De huidige speeltuin ligt nog steeds op de plek van de door Rietra opgerichte speeltuin.
Pastoor Rietra bleef tot 1968 bestuurslid. Rietra is in 1978 in Kaatsheuvel overleden.