Het Spookslot, het Ontwerp

Voor het spookslot werd een ontwerp gemaakt. De maquette van het eerste ontwerp was in 1986 op de Anton Pieck tentoonstelling in het Efteling Theater te bezichtigen (zie foto). Dit ontwerp bleek echter te duur en dus werd een nieuw ontwerp gemaakt dat wel is uitgevoerd. Als eerste werd de buitenkant ontworpen door Ton van de Ven. Het werd een kasteel met een spookachtige voorkant en een wat vriendelijker ogende achterkant. Hoe de hoofdshow eruit moest gaan zien bleef heel lang een vraagteken, zelfs voor ontwerper Ton van de Ven.
Ton van de Ven had in 1974 Anton Pieck opgevolgd als ontwerper en het Spookslot zou zijn eerste grote project worden. Toch heeft hij wel advies ingewonnen bij Anton Pieck. Ze hebben samen een middag bij Pieck thuis zitten schetsen. Het was dan ook Pieck's idee om een spookslot in Keltische stijl te maken. De schets van Anton Pieck voor het spookslot is terug te vinden op blz. 82 van het boek "De wonderbaarlijke geschiedenis van de Efteling". De "monnikengang" met het torentje in Pieck's schets is vrijwel gelijk aan het uiteindelijke ontwerp. De rechterkant van de show is iets anders. In deze tekening zijn ook musicerende monsters te zien. Deze komen zowel terug in de muziek "Dance Macabre" als in latere ideeën voor een dirigent.

Hoe Spookslot eruit zag toen het nog geen ruine was kun je ook hier bekijken. Kilik HIER voor het vooraanzicht en klik HIER voor de plattegrond.