Het Spookslot, de Voorstellingen

De allereerste versie van de hoofdshow duurde 7 minuten. Door de overweldigende belangstelling voor het Spookslot ontstonden er wachtrijen tot ver op het voorplein. Er werd besloten om voor 1979 de duur van de hoofdshow in te korten tot 5 minuten. Tevens vertelde de Oosterse geest vanaf dat jaar het verhaal van het Spookslot. Dit verhaal was ingesproken door de acteur Tom van Beek. Verder werd de rammelden deur bij de ingang toegevoegd. Deze versie van de hoofdshow was t/m 1986 in gebruik en wordt algemeen als de beste versie beschouwd.

Beluister de hoofdshow van 1979 t/m 1986 (Je hebt hiervoor een RealAudio plug-in nodig)

Toen werd het lange tijd stil rond het Spookslot. In 1987 werd het spookslot grondig gerenoveerd. De twee ogen die achter tralies in de voorshow zaten met grommende geluiden erbij werden vervangen door een jammerende man. Deze grommende geluiden waren later trouwens te horen in Fata Morgana bij de krokodillen. Volgens kenners roept de jammerende man Dréééé, Toooooos. Genoemd naar elektronica chef Dré Broeders en zijn vrouw Toos. Bij het plafond met de kroonluchter waren tot 1987 na de voorshows "katachtige" geluiden te horen. Het geluid kwam steeds uit een andere hoek. In 1987 werden dit diverse "horror" geluiden zoals een rochelende man, krakende deur en jammerende mensen. Het verhaal van het Spookslot werd vanaf dit jaar niet meer verteld. Waarschijnlijk was dit laatste omdat de buitenlandse bezoekers dit toch niet konden verstaan.

Voor de muziek uit de hoofdshow die voor de Dance Macabre te horen is werd nieuwe muziek die door Ruud Bos gecomponeerd. De show begon vrij plotseling. De betoverde kraai sloeg op de bel en vrijwel meteen daarna kwamen de monniken al tevoorschijn. Nadat de monniken geweest waren viel de show bijna stil. Alleen de handen kwamen uit de grond omhoog. Daarna werd de Dance Macabre ingezet en verliep de show zoals gebruikelijk.

Beluister de hoofdshow van 1986 t/m 1988 (Je hebt hiervoor een RealAudio plug-in nodig)

In 1989 werden de muziek en de programmering van de hoofdshow wederom veranderd tot de versie die nu nog te horen is. Ook werd een extra donderslag toegevoegd. Onder de tribunes van het Spookslot werd een akoestisch kanon van BOSE geplaatst. Deze buisvormige luidspreker produceert zeer lage tonen. Deze werd bij de donderslagen ingeschakeld waardoor de tribunes nu echt stonden te trillen van de donderslagen. Het akoestisch kanon had men oorspronkelijk bij de Trollenkoning willen gebruiken in plaats van de trillende steen. De lage tonen waren echter tot ver in de omtrek te horen wat tot tot klachten van buurtbewoners leidde.