Efteling heeft torentjes station Den Bosch

Bron: Brabants Dagblad 8 Jan 1997

Het monumentale spoorwegstation van Den Bosch is zo'n twee jaar geleden met de grond gelijk gemaakt. Tot groot verdriet van menig Bosschenaar. Toch is niet alles van het oude station verdwenen.
De twee markante torentjes die eens bovenop het dak van het station stonden, zijn bewaard gebleven. Bij de Efteling staan ze nu. Te wachten op een nieuwe
bestemming ergens in het sprookjespark.
De sloop van het station ging destijds het Bossche slopersbedrijf W.E.G. Barten aan het hart. Een medewerkster vond het wel heel zonde om ook de twee torentjes tegen de vlakte te gooien. Door de Anton Pieck-achtige uitstraling van de dakversiersels schoot haar de Efteling te binnen.
Het park wilde de torentjes wel hebben. "In mei '95 werden ze ons aangeboden. Alhoewel wij geen ontwerp hadden liggen waar de torentjes in zouden passen, hebben we er toch de waarde van ingezien", vertelt Karin Koppelmans van de Efteling.
De torentjes zijn naar de Efteling gebracht na de belofte van het park er een mooi plaatsje voor te vinden. "Dat is nog niet gebeurd", vertelt Koppelmans. "Maar het is nog steeds de bedoeling." Niet alleen de Efteling heeft overigens de waarde van de oude torentjes ingezien, vertelt Koppelmans. "Zo af en toe komen er aanvragen van mensen binnen die de torentjes graag willen hebben. Zo zijn er mensen die zo'n torentje graag in hun tuin willen zetten."
Maar dat gaat niet door. De Efteling houdt de Bossche torentjes zelf. Ze passen dan ook uitstekend in het park, vindt ook Koppelmans. "Ze passen goed in de Eftelingstijl. En die kleur, dat is bijna Pieck-blauw."