Directie van pretpark in Kaatsheuvel bezig met 'winterhard maken' attracties
ook in winter naar de Efteling

Bron: Brabants Dagblad 31 mei 1997

Door Henny Zetteler
KAATSHEUVEL - Nog niet in 1998, maar 'zeker binnen enkele jaren' kunnen bezoekers van de Efteling in Kaatsheuvel ook 's winters genieten van een aantal overdekte attracties.

Financieel-directeur drs. P. Holtrop bevestigt dat momenteel hard gewerkt wordt aan het 'winterhard maken' van een aantal voorzieningen. Het gaat dan duidelijk niet om het hele park, maar om een aantal overdekte attracties als Droomvlucht, Villa Volta en de nieuwste attractie in aanbouw, zoals de overdekte achtbaan Vogelrok. Die deels ondergrondse 'roller-coaster', waarvoor de Efteling 25 miljoen gulden uittrekt, moet volgend jaar klaar zijn. Holtrop wil daarmee ook de tegenvallende bezettingsgraad van het Efteling Hotel Kaatsheuvel in de 'stille periode', belangrijk opkrikken. Het hotel dat in 1992 werd gebouwd en dat f.18 miljoen gulden kostte, zag dit jaar de bedrijfsopbrengsten maar licht stijgen van f.8,8 miljoen naar f.9,2 miljoen. De directie noemde de bezettingsgraad die over het hele jaar genomen boven de zestig procent ligt lager dan verwacht.

Meer bezoekers
Overigens trok het park mede door de langere openingstijden in de zomermaanden ruim 100.000 bezoekers meer dan vorig jaar. In totaal passeerden ruim 2,5 miljoen betalende bezoekers de kassa's. Toch sluit de Efteling 1996 af met een netto winst die met f.8,6 miljoen ruim één miljoen gulden achterblijft bij die over 1995, toen de winst uitkwam op f.9,8 miljoen. Vooral het nieuwe automatiserings- en informatiesysteem op de Efteling en de noodzakelijke personeelstrainingen daarvoor hebben die winst fors aangetast.

De Efteling heeft aldus Holtrop verder meer dan 1 miljoen gulden uitgetrokken om langlopende dure leningen versneld af te lossen. De personeelskosten stegen eveneens als gevolg van de avondopenstellingen. De Efteling zag haar personeelsbestand mede daardoor met ruim 100 stijgen naar 681.

In tegenstelling tot de lagere winst groeide de omzet van 116,3 naar 129,3 miljoen gulden, een stijging van 11 procent. Efteling Golfpark bleef met een omzet van 2,9 miljoen gulden achter bij de verwachtingen. Holtrop wijt 'dat negatieve resultaat' voornamelijk aan de geringe naamsbekendheid van de baan, die halverwege 1995 openging. "We hebben echter de ambitie op middellange termijn de Dutch Open naar Kaatsheuvel te halen".

IJskast
De vorig jaar 'even' in de ijskast geschoven plannen van de Efteling voor de bouw van een bungalowpark met 450 vakantiehuizen, hetgeen een investering zou vergen van 75 miljoen gulden, zijn volgens Holtrop nog geenszins van de baan. De huidige malaise in de vakantiebungalowparken is Holtrop niet ontgaan. "Toch blijven we kritisch kijken naar mogelijkheden voor verblijfsrecreatie". In dat kader passen ook zijn plannen om hotelgasten die 's winters in het hotel verblijven de mogelijkheid te bieden een aantal attracties in het park te bezoeken.