Nieuwe Efteling-baas Ronald van der Zijl blij met seizoenstart attractiepark
'Ik zweef tussen directeur en burgemeester'

Bron: Brabants Dagblad 27 maart 1997

De Efteling opent vandaag voor de 45-ste keer de poorten. Een feestelijk moment waarop ditmaal vooral de nieuwe directeur Ronald van der Zijl ongeduldig heeft gewacht. Voor hem komt een einde aan drie maanden droogzwemmen.

Door Nico Snels
"Ik ben in wezen een directeur die zijn bedrijf nog nooit echt in bedrijf heeft gezien", zo constateert Ronald van der Zijl schertsend aan de vooravond van het nieuwe Efteling-seizoen. De opvolger van Paul Beck trad 1 januari aan als directie-voorzitter van Efteling bv. Afgelopen maanden holde hij van hot naar haar om zich in te werken, terwijl het attractiepark in winterslaap lag.
"Daarom ben ik blij dat het park nu opengaat en ik voor het eerst alles ook werkelijk vol zie draaien. Ik wil sowieso alle attracties eens rustig gaan bekijken, want iedere attractie is eigenlijk een bedrijf op zich. Een hele horde medewerkers zal ik ontmoeten, zij zijn voor mij nieuw en ik voor hen.
" Zijn werkkamer oogt nog kaal, maar dat blijkt van tijdelijke duur. "De originele tekeningen van Anton Pieck hebben we toch maar veilig opgeborgen. Er komen andere te hangen." Zijn uitzicht wordt bepaald door een enorm bouwterrein. Aan de Europalaan worden in recordtempo de nieuwe werkplaatsen opgetrokken, terwijl in de hoek aan de Horst bouwvakkers de fundamenten leggen voor Vogel Rok, de overdekte achtbaan die in 1998 klaar zal zijn. En buiten het directe blikveld van de Efteling-baas wordt dan nog het nieuwe personeelsrestaurant gezet.
Gevraagd naar zijn indruk van de Efteling spreekt Van der Zijl van 'een heel boeiend, maar ook heel complex bedrijf'. "Met name vanwege de vele verschillende disciplines die we hier zelf in huis hebben. Van creatieve afdelingen, techneuten en boekhouders tot horeca, golf, tuindienst en brandweer om eens wat te noemen. Maar kijk ook eens naar de hele infrastructuur en bijvoorbeeld onze eigen waterzuiveringsinstallatie. Voor mij is de Efteling een mengeling tussen een bedrijf en een dorp. In mijn functie heb ik dan ook het gevoel dat ik zo'n beetje zweef tussen directeur en burgemeester."

Verdeelplein
Hoewel zijn afspraken hem ook vaak elders dan in Kaatsheuvel brachten, meent Van der Zijl inmiddels aardig de weg te weten in het familiepark. Nee, een doolhof is het zeker niet, maar wat hem betreft moeten de stromen bezoekers toch wat nadrukkelijker in bepaalde banen worden geleid. "Ik denk daarbij aan een groot verdeelplein midden in het park, van waaruit de gasten zich in alle richtingen verspreiden. Vanaf de entree zal dan een mooie, brede laan naar dat centrale plein gaan lopen." Het moge duidelijk zijn, hier spreekt het voormalig lid van de raad van bestuur van de streekvervoerdersorganisatie VSN met al zijn kennis over logistiek, transport en vervoer.
Veranderingen acht Van der Zijl ook hoogst noodzakelijk in het onderhoudspatroon van park en attracties. "Die werkzaamheden gebeuren nu volledig buiten het seizoen. Dat betekent dat de medewerkers hier elke winter als gekken bezig zijn om alles weer tijdig in orde te hebben. Om die waanzinnige werkdruk weg te nemen, gaan we het onderhoud nu over het hele jaar uitsmeren. Schilderen bijvoorbeeld kun je ook veel beter in het voorjaar of 's zomers doen. Duidelijk zal zijn dat onze bezoekers daar het een en ander van zullen merken. Maar attracties helemaal buiten werking stellen, is niet de bedoeling. Tenzij er onverhoopt sprake is van technische storing."
Onder de noemer 'Dé Traktatie van het Jaar' gaat sprookjespark De Efteling dit seizoen zijn 45-ste verjaardag vieren. Met maandelijkse feestacties, veel show en entertainment worden de gasten extra verwend. Zo mogen in april alle 4-jarigen en in mei alle 5-jarigen gratis binnen.
Toch zijn de verwachtingen dit jaar niet al te hoog gespannen, aldus Van der Zijl. "We hebben 1997 begroot op 2,4 miljoen bezoekers. Een wat voorzichtige raming, omdat we geen grote nieuwe attractie presenteren, het weer een onzekere factor blijft en de concurrentie toeneemt. Bovendien ben ik uitermate bezorgd over de afnemende bereikbaarheid van de Efteling door de dagelijkse files op de Nederlandse wegen. De aanreistijd naar het park neemt hierdoor toe en dat maakt ons toch wel erg kwetsbaar." Zonder al cijfers te willen noemen, meldt Van der Zijl desgevraagd dat de Efteling vorig jaar de winst wat heeft zien teruglopen. "Het netto resultaat over '96 komt lager uit dan de 9,8 miljoen gulden van '95. Met name de proef met de avondopenstelling heeft voor hogere kosten gezorgd door de inzet van extra personeel." Maar ook dit jaar zal het attractiepark gedurende drie perioden 's avonds tot 20.00 of zelfs tot 22.00 uur (28 juni t/m 31 augustus) voor het publiek geopend zijn.